2013/01/25

Piaci mustra - mínuszok egytálételekkel

 Néhol olvad, néhol fagy, így a piac felé óvatósan lépkedjünk kezünkben szatyrunkkal, kosarunkkal, zacskónkkal, bárminkkel vagy bárkinkkel.

Kevésbé színes most a világ, de a sütőtökök azért sárgállanak itt-ott. Ebből például sütőtökös rizottót is főzhetünk, de ha valami különlegesebbre vágynánk akkor egy jó sütőtök cuury lehet a jó választás. A hagymát megpároljuk olajon, fűszerezzük fekete borssal, cayenne borssal , korianderrel, fahéjjal és ebbe tesszük a felkockázott sütőtököt (kis 2 cm-nél nem nagyobb kockára vágjuk), majd sózzuk, végül tegyünk bele fokhagymát, kicsit pároljuk így, majd öntsük fel kókusztejjel, s rizzsel tálaljuk. “Pofonegyszerű”.

Rizsből lepényt is csinálhatunk sárgarépával. 2 csésze rizst tegyünk fel fél liter vízben, majd ha felvette a vizet, öntsünk hozzá fél liter tejet (laktózmenteset vagy rizstejet) jól főzzük szét, sózzuk, borsozzuk tegyük bele a reszelt sárgarépát (kb 4 csésze), 2 egész tojást , ezt keverjük össze és előmelegített sütőben kb. 170 fokon süssük meg.

Múltkor javasoltam a kosharit az arab gasztronómiából, ehhez hasonlatos étel a fűszeres vöröslencsés rizs. Olajon hagymát, fokhagymát pirítunk, teszünk hozzá egy kis paradicsompürét, őrölt köményt, beletesszük a riszt és lencsét (mindkettőből ugyanannyit), felöntjük háromszoros vízzel és készre főzzük. Tehetünk sajtot a tetejére (ha ehetjük): sajtszeletekkel beborítjuk a kész rizst, lefedjük és még kb.  5 percig fedő alatt ráolvasztjuk a sajtot.

Ha húsevők vagyunk, akkor jó lehet egy tartalmas marhapörkölt vörösborral és főtt krumplival vagy nokedlivel és valami jóféle savanyúsággal.

Gomba is van ilyenkor, szép nagy gombafejeket megtölthetünk mindenféle finomsággal és a sütőben megsüthetjük. Én nemrég szép póréhagymát vettem, ezt jó krémesre párolva sajttal a tetején meg lehet sütni a sütőben.  A gombát olajon párolva hagymával, kevés fokhagymával jó feltét egy tésztára, ajánlom a kukoricalisztből készült tésztát hozzá, ami gluténmentes, olcsó és finom.

Jól jöhet ilyenkor egy kölespuding rizstejjel főzve és egy kis lekvárral a tetején, utóbbit akár magunk is eltehettünk üvegekbe a nyáron.

A héten volt a kultúra napja, amely napon Cseh Tamás is született, aki csodás dalokat adott nekünk, köszönet érte. Nézzük meg a Hobbitot a moziban, kitűnő téli elfoglaltság egy jó mese, ha épp nincs kiránduló idő. Gyújtsunk füstölőt vagy gyertyát a vacsorához, mert ugyan elmúltak az ünnepek, de a meghittség varázsa januárban is klassz dolog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...