2013/11/11

Kerekszemű, hoszzúszemű, fehér vagy barna - ez bizony a rizs

Rizsből is sokféle van, hiába csak fehér vagy barna a két szín alatt színes egyéniség rejlik csak fel kell fedezni.












Hosszúszeműek és  rövidszeműek s ezen belül is további fajták, megkülönböztetjük a barna és a fehér rizst, előbbit nem hántolják le, így értékes anyagok maradnak a rizsben főzési ideje hosszabb ízvilágban pedig erőteljesebb. Aztán még itt a  vadrizs is, ami nem is rizs.
Mindegyiknek más a főzési ideje más az íze másfajta ételekhez használjuk. Mindegyiknek más a vízigénye, lehet sok vízben főzni, lehet párolni, gőzölni, sütőben is készülhet. A kerekszeműek általában több vizet igényel és ragacsosabbak lesznek, ezeket használjuk tejberizsnek, rizottónak, minden olyan ételhez aminél a krémesség fontos.

paella csirkéből

A hosszúszeműek pedig pergőbbek az elkészültük után, curryhez, piláfhoz, pörkölthöz köretnek használjuk inkább.

Persze lehet mindent az egyféle szokásos rizsből készíteni de érdemes kipróbálni a különböző rizsfajtákat.
S ahogyan sok rizsféle van úgy sok ételfajta is a világon, ami rizzsel készül.
Itt van mindjárt a rizseshús vagy a ludakása ha a házunk táján nézünk körbe

zöldborsós - mángoldos rizottó
Aztán ott van az olaszok rizottója, rizsgombóca, risi o bisije amit mi is jól átvettünk rizi bizi néven. A spanyoloknál paella van. A curryt is rizzsel tálalják, a kínaiaknál az egyik leggyakoribb köret, a japánoknál a szushi alapvető hozzávalója, a thai konyha is sok rizst használ sőt tulajdonképpen Ázsia szerte népszerű a rizs a konyhában valamilyen formában. Itt a közel-kelet, arab konyha piláfja is, amit az oroszoknál plovnak neveznek. Sok a kapcsolat, sok a különbség, de minden konyhának megvan a maga rizses étele.



S következnek az édességek mint a tejberizs, a gyümölcsrizs, a rizskoch, rizsfelfújt, rizstorta.

Narancsos - túrós rizstorta

A rizskoch, rizsfelfújt persze nem csak édes lehet hanem sós is pl spenóttal sütve.

spenótos rizsfelfújt
Rizstejet is csinálhatunk vagy vehetünk, laktózérzékenyeknél megoldás a tej kiváltására, édeskés ízű ital.

diómártás

Egyszóval a rizs népszerű, több szóval, változatosan felhasználható, sokféle, egészséges, egyszerűen elkészíthető, finom, a világon mindenhol használják.
Érdemes az ételekhez való (ajánlott) rizst kipróbálni s megérezni a különbséget.

S ha már rizs van lisztje is ugyanúgy fehér és barna, más tulajdonságai vannak mint a búzából készült lisztnek kenyeret nem is sühetünk belőle, de sűrítéshez, palacsintához, galuskához, piskótához jól használható, más liszttel is keverhetjük.
túrós fánkok


zöldséges tekercsek
S akkor még itt vannak a rizstészták, szintén barna és fehér rizsből és rizslapok a tekercsekhez.













zöldborsós rizstészta

Ezeket a tésztákat az ázsiai konyhában találjuk meg leginkább. A rizstésztát nem kell főzni csak forró vízzel leönteni és pár perc alatt készen van Ízletes változatos fogások kerülhetnek ki a kezünk alól a segítségükkel.









pirított zöldségek rizstésztával
Nem tartalmaz glutént, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják.














A képek alatti linkre kattintva ott lesznek a receptek is. A fantázia határtalan, szezon szerint, kedv szerint sokféle ételt csinálhatunk rizsből, rizslisztből vagy rizstétából.


Gluténmentes, laktózmentes táplálkozásról sok hasznos infót találni a Majomkenyéren

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...