Rizsből is sokféle van, hiába csak fehér vagy barna a két szín alatt színes egyéniség rejlik csak fel kell fedezni.
Hosszúszeműek és rövidszeműek s ezen belül is további fajták, megkülönböztetjük a barna és a fehér rizst, előbbit nem hántolják le, így értékes anyagok maradnak a rizsben főzési ideje hosszabb ízvilágban pedig erőteljesebb. Aztán még itt a vadrizs is, ami nem is rizs.
Mindegyiknek más a főzési ideje más az íze másfajta ételekhez használjuk. Mindegyiknek más a vízigénye, lehet sok vízben főzni, lehet párolni, gőzölni, sütőben is készülhet. A kerekszeműek általában több vizet igényel és ragacsosabbak lesznek, ezeket használjuk tejberizsnek, rizottónak, minden olyan ételhez aminél a krémesség fontos.
paella csirkéből |
A hosszúszeműek pedig pergőbbek az elkészültük után, curryhez, piláfhoz, pörkölthöz köretnek használjuk inkább.
Persze lehet mindent az egyféle szokásos rizsből készíteni de érdemes kipróbálni a különböző rizsfajtákat.
S ahogyan sok rizsféle van úgy sok ételfajta is a világon, ami rizzsel készül.
Itt van mindjárt a rizseshús vagy a ludakása ha a házunk táján nézünk körbe
zöldborsós - mángoldos rizottó |
S következnek az édességek mint a tejberizs, a gyümölcsrizs, a rizskoch, rizsfelfújt, rizstorta.
Narancsos - túrós rizstorta |
A rizskoch, rizsfelfújt persze nem csak édes lehet hanem sós is pl spenóttal sütve.
spenótos rizsfelfújt |
diómártás |
Egyszóval a rizs népszerű, több szóval, változatosan felhasználható, sokféle, egészséges, egyszerűen elkészíthető, finom, a világon mindenhol használják.
Érdemes az ételekhez való (ajánlott) rizst kipróbálni s megérezni a különbséget.
S ha már rizs van lisztje is ugyanúgy fehér és barna, más tulajdonságai vannak mint a búzából készült lisztnek kenyeret nem is sühetünk belőle, de sűrítéshez, palacsintához, galuskához, piskótához jól használható, más liszttel is keverhetjük.
túrós fánkok |
zöldséges tekercsek |
zöldborsós rizstészta |
Ezeket a tésztákat az ázsiai konyhában találjuk meg leginkább. A rizstésztát nem kell főzni csak forró vízzel leönteni és pár perc alatt készen van Ízletes változatos fogások kerülhetnek ki a kezünk alól a segítségükkel.
pirított zöldségek rizstésztával |
A képek alatti linkre kattintva ott lesznek a receptek is. A fantázia határtalan, szezon szerint, kedv szerint sokféle ételt csinálhatunk rizsből, rizslisztből vagy rizstétából.
Gluténmentes, laktózmentes táplálkozásról sok hasznos infót találni a Majomkenyéren
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése