2013/11/08

Piaci mustra - káposztával, lencsével és Márton napi libaságokkal

Avarillatban gázolunk a piac felé, kis kosarunk békésen himbálózik a kezünkben. A szombati piac vár ránk, hogy kosarunkban hazavigyük a jövő heti elemózsiánkat.



Márton nap lesz, megannyi népi hagyomány kötődik Mártonhoz és a ludakhoz, ilyenkor nyitják ki az első újbort. Azt tartja a mondás aki ilyenkor becsíp az újbortól az védelmet kap a következő évre gyomorfájás és fejfájás ellen :). Az első libaevésről szóló krónikák majd 1171-ből származnak s arról szólnak, hogy azért kell Márton napján libát enni, hogy ne éhezzünk a következő évben. Régi római hagyományokat, étkezési szokásokat elevenít fel Márton nap lúdja. A lúdtollal kódexeket írtak, a csontjából időjárást jósoltak. Ezen a napon tilos házimunkát végezni és nagy lakomákat kell csapni, Egyes helyeken lampionos felvonulások is vannak este.

Szóval lúdra fel, főzhetünk libából levest, birsalmát is dobhatunk bele, hogy különlegesebb legyen. 
Főzhetünk ludaskását vagy libacombot, libamellet is süthetünk a szokásos párolt káposztás körettel. Először süssük át serpenyőben a combot vagy a libamellet a bőrös felét vagdossuk be és sózzuk, majd amikor átpirítottuk akkor kb 180 fokon süssük tovább a sütőben s akkor jó puha és szaftos marad, ha megsült borítsuk be alufóliával és pihentessük 5- 8 percet. S fontos az is hogy ne szurkáljuk meg a húst mert akkor kifolyik a nedve és száraz lesz.



A párolt káposztához adhatunk, almát, birsalmát, lencsét is ez liba nélkül is megállja a helyét. Savanyú káposztából is készülhet, ahogy egy kedves barátom javasolta, de vékonyra szelt nyers káposztát is használhatunk. Én almalében pároltam meg a nyers káposztát, hogy fokozzam az almás ízét és külön megfőztem a lencsét, amit tálaláskor kevertem hozzá.





A libamellet szépen felszeletelve salátaágyon is tálalhatjuk, rukolából, madársalátából, almából, vékonyra szelt lilahagymából keverjünk egy salátát,  locsoljunk rá kevés olívaolajat és balzsamecetet  szórjuk meg egy kevés pirított dióval, szezámmaggal, ami épp van a kamrában és helyezzük rá a szépen felszelt libamellet. Fenséges vacsora és látványnak sem rossz.

Persze több lencsét főztem a kelleténél így még máshoz is felhasználtam. Egy részét összeturmixoltam, tettem bele tejfelt és mustárt. Leves lett belőle, jó krémes, a tetejét megszórtam snidlinggel.


A lencséhez jól illik a paradicsom is, ha maradt még a késő nyári paradicsomokból akkor egy nagy serpenyőben össze lehet boronálni őket, Olajon párolt hagymán először megsütjük a feldarabolt paradicsomokat, hogy kieressze a levét és hozzáadjuk a megfőtt lencsét, húsevők a hagymára dobhatnak néhány karika kolbászt is de anélkül is megállja a helyét. Konzerv hámozott paradicsomot is tehetünk hozzá ha már nincs a spájzban friss.

S ha épp nem libalevest akkor csirkelevest is főzhetünk a fazékban sok zöldséggel.














Birsalmából kompótot főzhetünk vagy levest, de ugyanúgy készülhet belőle almaszósz is mint a többi almából. Itt is érdemes az almából pürésíteni egy keveset és akkor nem kell liszt a sűrítéshez. S ez is mehet a libasült mellé. 

Itt a dió szezonja, mehet bele a palacsintába, anyukám mindig egy kis tejfellel keveri össze a diót mielőtt betölti a palacsintába. 

Kóstoljuk meg az újbort ha módunkban áll, nézzük meg a Ludas Matyit imhol egy kis részlet kedvcsinálónak:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...