Ebben a nagy melegben igazi túlélő kalandtúra a piac, de a sok
izzadásért kárpótol minket a friss zöldség s gyümölcs, amit itt lehet
beszerezni. Érdemes reggel menni, így jobban bírjuk tán a meleget és a
portéka is kevésbé fáradtan kínálja magát a pultokon.
Hetek óta azzal a várakozással megyek a piacra, hogy végre lesz lecsópaprika.
S ím eljött a pillanat, elérhető áron, igazi lecsópaprika várt a
rekeszekben, paradicsom is került mellé és hagyma. A klasszikus lecsót
szeretem, hagyma, paradicsom, paprika esetleg egy kis szalonna alá, de
számtalan változatban készíthető.
Rizzsel, krumplival, tojással, tehetünk bele cukkinit vagy csinálhatunk
tökös lecsót, kolbásszal vagy anélkül. Cifrázhatjuk többféle hagymával,
az újhagymát szárastul is belevághatjuk. Néha kaprot is teszek hozzá.
Csinálhatjuk sok paradicsommal is, vidéke válogatja, hol mi van
szokásban.
Kell, hogy egy kicsi csípős legyen otthon, ennek
érdekében a legjobb a bogyiszló, de ezt egyre ritkábban kapni, helyette
az almapaprika is megteszi. Mindegyik paprika egy kicsit más ízű,
máshogy csíp érdemes kísérletezni melyiket mihez, mert ez is csak ízlés
dolga.
Helyes kis patisszonokat is árultak, ezt szeletekre
vágva egyszerűen olajon megpárolhatjuk, de akár ragut is főzhetünk más
zöldségekkel, fűszerekkel (kakukkfű, majoránna, borsikafű).
Zöldhüvelyű zöldbab (bokorbab) is van már, ezt sütőben
paradicsommal összepárolhatjuk, hidegen is melegen is finom. Halhoz is
adhatjuk, akár úgy, hogy a zöldbabra ráhelyezzük a megfűszerezett halat
és betoljuk a sütőbe. Hamar megfő, mert nagyon zsenge zöldség.
Lassan bővül a paradicsomválaszték is, érdemes
megkóstolni minden fajtáját, mindegyik más és más ízű. Rajongok a
paradicsomért, sokszor otthon látom, hogy 4-5 félét is vásároltam.
Próbálgassátok ti is, hogy melyik a kedvetekre való!
Kis koktélparadicsomot például negyedekben ráhalmozhatunk közepes
champion gombára kevés hagymával, a gombaszárát apróra vágjuk,
fokhagymával összekeverjük és kápiapaprikába (szerintem az egyik
legfinomabb létező paprikafajta) töltjük, meglocsoljuk olajjal és kb 15 –
20 perc alatt megsütjük, vacsorára egy pohár fehér borral fogyasztva
még köretet sem kíván.
Édesség nélkül sem maradhatunk, most a málna került az
első helyre nálam és málnás – mákos süteményt sütöttem a héten.
Rizspelyhet és szezámpelyhet (bármilyen pehellyel, korpával működik)
összekevertem 3 reszelt almával és egy kis vajjal (olaj is lehet), 2
tojássárgájával és a felvert fehérjével. Ebből lágy tésztát készítetem,
ezt megsütöttem egy kerek formában (aminek lepattintható az oldala).
Amíg megsült, addig a darált mákot (2 kis kávédarálónyi darálmány)
összefőztem kókusztejjel (konzerv, 77%-os), belekevertem málnát és
zselatint (lehet növényi is) ráöntöttem a tésztára, a tetejét pedig
málnával díszítettem, amikor kihűlt.
Ez az almás alaptészta akár tojás nélkül is süthető és bátran lehet
kombinálni, diót, mogyorót, egyéb gyümölcsöt is tehetünk bele, s az,
hogy mit teszünk rá, csak rajtunk múlik – na és azon, hogy mit lehet
éppen kapni. Van, amikor csak egyszerűen egy gazdagabb tésztát sütök és
étcsokoládés mázzal vonom be.
Volt már nyári körte is az egyik árusnál, helyes kis
apró fajta, amelyik szép „csendéletet” alkot az almával és naranccsal a
gyümölcskosárban – és két falatra is el is fogy.
Ebben a tikkasztó nyárban, ha megviselt kicsit a bevásárlás és van
idő, üljünk be egy hűs limonádéra valahova mielőtt hazamennénk,
könnyebb lesz utána a cipekedés.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése