A tavaszi, nyár eleji tobzódás hétről hétre kicsit lassul. Jönnek új
ízek, de már nincs az a forgatag, amitől megszédülünk, felvettük a
ritmust. A gyümölcsök hamar kifutnak, megunni sincs idő már.
A paradicsomok ellenben mindenféle formában és színben pompáznak, mikor hazaértem, hatfélét számoltam össze a kosaramban. Végre van lucullus,
az a hosszúkás kevésbé lédús paradicsom, amiből – ha van türelmünk
hozzá – mennyei aszalt paradicsomot készíthetünk házilag. Félbevágjuk a
paradicsomokat, lerakjuk egy tepsibe, fokhagymát aprítunk rá és
megöntözzük olajjal. 4-5 órán keresztül 100 fokon picit kinyitott
sütőben aszaljuk. Édes, karakteres finomság lesz belőle, amit üvegben
hűtőben pár hétig eltehetünk. Csinálhatunk paradicsomszószból is egy
nagyobb adagot, hagymával bazsalikommal. Betesszük a hűtőbe és bármikor
előkaphatjuk – amikor kevés időnk van főzni, remek feltét egy tésztához
vagy rizshez.
Minap kevés időm volt így gyorsan egymásra rétegeztem krumplit, cukkinit, paradicsomot.
Közel egyforma nagyságúra vágtam őket, megöntöztem kevés olajjal és
betoltam a sütőbe fél órára. Aki teheti, reszelhet sajtot rá vagy
feldobhatja szalonnával, de enélkül is megállja a helyét.
A rakott krumplit is hamar össze lehet dobni és csak
rajtunk múlik, hogy mi mindent teszünk egymásra. Klasszikusan
kolbásszal, főtt tojással, hagymával. Én pároltam mángoldot hagymával,
fokhagymával és mindezt kápiapaprikával régeztem egymásra.
A krumplipüré hamar kész van, s vaj helyett olivával
vagy margarinnal is krémesre keverhetjük. Sokszor főzök a krumplival
sárgarépát is és ezzel gazdagítom a krumplipürét.
Gomba is van mindig a piacon, kakukkfűvel összepárolva
valamilyen körettel lehet kínálni. Én párolt spenóttal kevertem össze,
kicsit összemixeltem, aztán liszttel, tojással összegyúrtam és
lepényeket sütöttem belőle. Aki teheti, tegyen rá juhtúrót, de köretnek
is ehetjük hús mellé. Most paradicsomsalátát készítettem hozzá kis
ecettel, hagymával. A gomba reggelire is kiváló: gombás tojást
süthetünk például vasárnap reggelire, aztán meg gombaparikás is kerülhet
az asztalra ebédként.
Leveszöldség is mindig van – fehérrépa, sárgarépa, zeller, karalábé –, hogy egy jó levest összedobhassunk hússal vagy anélkül.
Halat is együnk, a harcsa páldául lecsósan,
serpenyőben vagy sütőben is készülhet, párolhatunk is valamilyen
halszeletet és krumplipürével hamar elkészülő ebéd vagy vacsora.
Már lehet kapni szedret és áfonyát. Ezeket jó csak úgy
magában enni, a gyümölcstől kéklő ujjaink a gyerekkort idézik fel.
Kopogtathatjuk már a görögdinnyéket is, bizakodva, hogy a hang után
valami jóféle édeset cipelünk haza. Nyári almát is érdemes vadászni a
piacon, nagyon finom párolva köretnek, süteménybe vagy csak úgy,
elrágcsálva is.
Bármit is veszünk, még érezzük a nyár melegét az
ételen, ott a napsugár vagy az eső illata minden zöldségen vagy
gyümölcsön. Érezzük, élvezzük, szagoljuk meg bátran az almát vagy a
paradicsomot, paprikát!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése