Most már a könnyedebb levesek esnek jól, zöldséggel, csirkével. Főzhetünk például zöldséglevest répával, zellerrel, krumplival, gomba szárával - a gombafejeket meg használjuk másra - a végén tegyünk bele újhagymát, szórjuk meg petrezselyemmel, tálalásnál kevés ecettel vagy citrommal igazán friss ízeket csempészhetünk a tányér forró levesbe.
A gombát pedig összesüthetjük kockára vágott sütőtökkel is, s balzsamecettel locsoljuk meg. De egy jó ragu is készülhet hozzá mustárosan, kakukkfűvel a puliszka is remek köret lesz mellé. Húsevők dobjanak bele egy csirkemellet, amit szépen felcsíkozva megpiríthatunk olajon. Salátaágyon vagy egyéb körettel tálalva két legyet ütöttünk egy csapásra.
Zeller sem csak a levesbe vagy a Waldorf salátába való, nagyon finom megsütve is: vágjuk karikára, süssük meg a serpenyőben, kínáljunk mellé diómártást – mert illik hozzá a diós íz. A diót egyszerűen turmixoljuk össze rizstejjel és már kész is a mártás. Süthetünk hozzá almát is. Adhatjuk csirkemellhez köretként is.
Az afrikai harcsa kicsit olcsóbb, mint a tiszai (kb 700 forintért két főre lehet belőle egy fogást elkészíteni). Bepácoljuk gyömbérrel, citrommal, fokhagymával, olajjal. Amíg a sütőben megsül, grillezzünk hozzá negyedekbe vágott körtét, narancsszeleteket és nyomjuk rá egy narancs levét.
Édességnek készíthetünk rizskochot naranccsal, almával körtével. Az almát és körtét kockákra vágva pároljuk meg, a narancsot szabadítsuk meg a héjától és a hártyától, keverjük össze az egészet főtt rizzsel (ezt főzhetjük vízzel, laktózmentes tejjel), tegyünk hozzá tojássárgát és óvatosan a fehérje felvert habját. Tortaformába is beleönthetjük, be a sütőbe egy jó fél órára 180 fok körül. Kínáljunk hozzá valamilyen dzsemet.
Hallgassunk vérpezsdítő ritmusokat. A vidám regényeknek is itt az ideje. Nekem nagy kedvencem Vaszarytól a Ketten Párizs ellen. Aztán a napsütés is csak megjön – ha kint nem is, de a lelkünkben mindenképpen.
egy ritmus a szeles időkre:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése