2013/03/29

Piaci mustra húsvéti felhanggal

husveti sonkaMintha csak időutazásban lenne részünk, 
hiszen hóesésben, ónos esőben készülődünk az ünnepre.
Most azonban nem halért, hanem sonkáért állunk – hűséges
 kis kosarunkkal a kezünkben – a sorban.











Sonka, tojás, torma – klasszikus húsvéti ételek, de sokan sütnek ilyenkor zserbót is. Néhány helyen pedig bárány kerül az asztalra, no és persze húsvéti kalács.

Nézzünk körül alaposan, mielőtt kiválasztjuk a sonkát, érdemes válogatni, hogy ízlésünknek megfelelőt találjunk. Kérdezzük meg az eladót, mennyire sós, beáztassuk-e mielőtt megfőznénk, mennyi ideig főzzük (általában 1kg/óra). Sokféle sonkából válogathatunk, van a klasszikus kötözött sonka, a parasztsonka vagy a tarja, esetleg a csülök. A kötözött sonka tán a legkevésbé zsíros, míg a csülkön van a legtöbb. A tarja jó szaftos tud lenni. Válasszon ki-ki ízlésének megfelelőt. Aztán mehet a vízbe egy kis szemesbors is mellé. Hagyjuk a főzővízben kihűlni, amit ki ne dobjon senki, mert leveshez, főzelékhez fel lehet használni. Nyugodtan betehetjük a mélyhűtőbe, ha nem használjuk fel azonnal, jól jön az később is.

A főtt sonka kb. 1, 5 hétig áll el a hűtőben. A szokásos főtt tojás-torma-sonka szentháromságon kívül felhasználhatjuk másra is. Például egy jó rakott krumplit nem csak kolbásszal süthetünk össze. Bablevesbe is gyakori vendég. Tekerhetünk bele majonézes tormát - amit házilag is könnyű elkészíteni s sokkal finomabb, mint amit a boltban veszünk. Krumplileveshez is adhatunk néhány olajon megfuttatott sonkaszeletet szép csíkokra vágva.

Keverhetünk egy jó salátát is. Rukkola, madársaláta általában van a piacon, retekkel, finomra vágott lilahagymával kevés ecettel, olajjal meglocsoluk a sonkaszeleteket szépen rusztikusan az összekevert salátára tépkedjük. Én az ilyen salátát mindig egy 3,5 - 4 perces tojással koronázom meg (a forró vízbe teszem a meleg vízben megmosott tojást - így nem reped meg) óvatosan kiszedem a héjából és a salátára teszem, egyszerűen gyönyörű, amikor a tojásból kifolyik az aranyló sárgája. Buggyantott tojást is készíthetünk, a forró ecetes vízbe ütjük bele a tojást, ha szükséges egy kanállal megigazítjuk, hogy formában maradjon. S persze a krumplisaláta, amit karácsonykor mindig tálalunk a hal mellé, a sonkához is jól illik. Anyukám mindig kiflikrumpliból készíti – ez a legjobb salátaburgonya – és sonkahagymából, egyszerűen cukros- ecetes salátalevet kever hozzá. Lilahagymával is nagyon finom, de van, aki majonézzel keveri össze. A titka, hogy hagyjuk állni a hűtőben, így jól összeérnek az ízek.

főtt tojást meg is tölthetjük: a kettévágott tojásból kivesszük a sárgáját és ízlés szerint összekeverjük fűszerekkel, majonézzel, tormával, apróra vágott hagymával, esetleg kaporral. Tojáskrémet is szoktunk ilyenkor keverni.

Süthetünk kis sós palacsintákat is köles és hajdinalisztből, a krémhez, a főtt sonkához vagy a salátához reggelire, vacsorára tálalhatjuk. Hintsük meg egy kevés frissen reszelt tormával.

Édességnek süthetünk kölestortát A kölest feltettem vízben fűszerekkel főzni (ízlés szerint fahéj, kardamom, bármi, amihez kedvünk támad). A sütőben megsütöttem a sütőtököt, aminek a felét aztán egy kis szilvalekváral, nádcukorral, szőlőmagliszttel, darált dióval és a puhára főtt kölessel összekevertem. Kókuszzsírral kikent tortaformába simítottam egy jó félórát sütöttem kb 170- 180 fokon. A sütőtököt kevés mascarponéval dióval és szilvalekvárral összeturmixoltam, betettem a hűtőbe és amikor készen lett a kölestorta, rákentem a tetejére. Érdemes kihűteni és egy kicsit állni hagyni, úgy finomabb lesz. Tetszés szerint dúsítható mazsolával, a szőlőmaglisztet el lehet hagyni nyugodtan, más lisztet viszont bátran lehet használni ha esetleg szükséges a masszába - ez lehet kölesliszt vagy éppen hajdina.A sütőtök helyet tehetünk bele édes almát, a mascarponét is elhagyhatjuk és csak kenjünk szilvalekvárt a tetejére vagy bármilyen más lekvárt, esetleg olvasztott csokit.



Formabontó módon várhatjuk a locsolókat forralt borral, forró kakaóval, teával, de stílusos ilyenkor a tojáslikőr is.

tojást pedig színezhetjük lilahagyma, vöröshagyma héjával, esetleg cékla főzővízével. Előtte gyertyával rajzolhatunk rá mintát, s így nem kell szintetikus festékeket vásárolni. A hagymát pedig dobjuk a levesbe, vágjuk a salátába, a céklából meg csinálhatunk tormás krémet.

Olvassuk fel a didergő királyt ebben a cudar időben, hogy a lelkünket átmelegítsük. Lhasa mély, andalító hangja jól passzol az időjárásunkhoz. Este meg egy családi mozizás a pokróc alatt kezünkben egy forró itallal, szintén jól fog esni.

Ez ugyan Lhasa, hanem egy barátnőm által nemrég ajánlott előadó, kicsit temperamentumosabb, talán a ritmus a tavaszt is meghozza.





Megjelent a Majomkenyéren.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...