2013/03/08

Piaci mustra - a földi alma sokszínűségével

Kis kosarunk szombaton újra hűségesen a kezünkbe simul mikor elindulunk a piacra a heti élelemért.




Krumpli az mindig van a piacon sokféle étel kerülhet belőle az asztalra.


Minap halpogácsákat sütöttem füstölt hallal. Míg megfő a krumpli a fazékban addig összevágjuk az újhagymát kevés citromlével megöntözzük rámorzsoljuk a halat és apróra vágott petrezselymet szórunk rá. A megfőtt kicsit meghűlt krumplit rádobáljuk és villával alaposan összetörjük 1 egész tojást keverünk hozzá. Olajat hevítünk a serpenyőben és kanállal csinos halmokat teszünk rá kerekre formázzuk és megsütjük mind a két oldalát. Hagyjuk pirulni csak utána fordítsuk meg és akkor nem esik szét. Citromos majonézzel, madársalátával már tehetjük is a tányérra. 
Citromlé helyett citrusos rizsecettel és petrezselyem helyett pedig korianderzölddel is készíthetjük és akkor kis kelei ízeket is csempésztünk a pogácsába. Persze ha nincs türelmünk a serpenyő mellett álldogálni akkor egy formába is belesimíthatjuk és a sütőbe is betolhatjuk csak kiborítjuk és már lehet is szeletelni. 
Hal helyett felhasználhatjuk ha maradt sült csirkénk de pirított baconnel is működik.

Kiadós étel lehet a hajában sült krumpli, amíg sül addig csinálhatunk hozzá szószt különböző feltéteket is. Például kevés olajon pároljunk hagymát és konzerv fehérbabot akár paradicsomszósszal vagy anélkül - itt a remek alkalom hogy a nyáron eltett paradicsomot felhasználjuk. A megsült krumplikat hosszában mélyen bevágjuk és a feltétet rákanalazzuk. reszelhetünk rá sajtot ha ehetünk és pár perc alatt rápirítjuk a sütőben. 

Egy jó savanykás krumplifőzelék is készülhet babérlevéllel. Én főzelékre a tükörtojást szeretem a legjobban úgy, hogy még jó krémes marad a sárgája. 

S ha már a konzervbab szóba került leves is lehet belőle Pároljunk hagymát dobjunk rá egy kis babérlevelet, fokhagymát, tegyünk hozzá vizet vagy alaplevet,  paradicsomszószt majd a végén mehet bele a bab, dobhatunk rá néhány kellevelet is, összekeverjük, pár perc és mehet a tányérba.

Paradicsomos húsgombóc is készülhet ha van még otthon üvegbe zárt édes, piros paradicsom a nyárról, főtt krumplival tálalva biztos nem maradunk éhesen.
Sütőtököt, céklát ha felkockázzuk és tepsiben megsütjük keverjük össze madársalátával locsoljuk meg tökmagolajjal és szórjunk rá pirított tökmagot.

Indiánkönyvek jöttek szembe velem eszembe juttatva gyermekkorom kedvenc olvasmányait s felsejlett Gojko Mitic alakja, aki az összes indiános filmben játszotta a főhőst. Az új Tarantino filmnek a zenéje is jó és a majd három órát is érdemes végigülni a moziban. S már itt az ideje a nagy sétáknak a tavaszi napsütésben.

S egy nóta a Tarantinó filmből:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...