2013/05/31

Piaci mustra - amikor spárgázik az eper

Levirágzott a bodza, kis kosarunk is lassan kiürül, hogy a szombati piacon újra mindenféle finomsággal rakjuk tele.


Még mindig van spárga, megunhatatlan nekem. Levesnek, krémlevesnek, párolva köretnek vajban sütve, salátának..., a nagyon zsenge spárga nyersen is finom.
Eperrel is érdemes kipróbálni salátának kevés balzsamecettel, mézzel, illik hozzá a bazsalikom is. Magában vagy hús mellé.
Illik hozzá a citrom így citromos vajban (olajban) is megsüthetjük.

s itt a recept hozzá
Megpárolva egy finom salátaöntettel üde, könnyű fogás, öntetnek készítsünk vinaigrette szószt:  olívaolaj, fehérborecet, mustár (3-1-1 arányban), jól össze kell keverni villával vagy habverővel, ízesítsük sóval, őrölt borssal. Fenséges ízek lesznek így együtt a tányéron. Két felvert tojással pedig remek rántotta reggelire

Cukkinivel, hagymával, paradicsommal olajon pirítva, rizstésztával átforgatva gyorsan elkészül de főzhetünk hozzá rizst is.

.

recept itt ni

Ebédre, vacsorára sütőben süssük össze újkrumplival, vegáknak önálló fogás lehet de egy szelet hús mellé is jó köretnek. Az újkrumpli előbb tegyük be olajjal meglocsolva a sütőbe és amikor már félig puha keverjük hozzá a többi zöldséget, így egyszerre sül át ropogósra minden.








Itt az ideje a zsenge töknek is, jó kaprosan főzeléknek én megtöltöttem kapros juhtúróval a minap, 20 perc alatt elkészülő fogás. Meg lehet tölteni persze mindenféle mással is, pl főtt hajdinával kevert párolt zöldségekkel.

katt a receptért
Készíthetjük csíkokra vágva kevés olajon megpárolva, tükörtojással a tetején friss kaporral megszórva. Lecsósan is finom hagymával paradicsommal, tálalhatjuk főtt rizzsel vagy pirított újkrumplival. Egy kedves ismerősöm Vera, bazsalikomos juhtúróval sütötte és a végén ráütött 1-1 tojást, nekem ez az ötlet a tökfőzelék tükörtojással megreformálása. S ez itt a tükörtojást mindenhez kampányom :)

Ó és itt a zöldborsó, vidáman gurulnak szerteszét pucolás után a szemek. Ideje egy jó levesnek is, új sárgarépával, karalábéval. Tálalásnál jó sok petrezselyemmel megszórva.
Legjobban vajon/olívaolajon párolva szeretem de dobhatunk a pirított zöldségekhez is néhány szemet.

Könnyű felfújtakat készíthetünk pl. rizsliszt, kölesliszt keverékével. Az apóra vágott zöldségeket pároljuk meg és úgy adjuk a lisztes keverékhez mehet bele a tojás sárgája, egy kevés só és bármilyen fűszer, ami épp beleillik a képbe. A tojás felvert habját óvatosan beleforgatjuk a lisztes - zöldséges masszába és a forró sütőben megsütjük kb 200 fokon.

Az eper mellett már piroslik a cseresznye is, amit a fülünkre is akaszthatunk de már jó ízű, édes, ilyenkor én még csak magában eszem, hogy kiélvezzem az első cseresznye ízét, aztán mehet pitébe, levesbe.

Az eper mehet a gyümölcsrizsbe, a turmixba mentával vagy bazsalikommal, laktózmentes tejjel s ha véletlenül rekkenő hőség lenne egy kis tört jeget is tehetünk hozzá.

Már vetítik a mozik Boris Vian Tajtékos napok című könyvéből készült filmet, nekem az egyik legszebb szerelmeskönyvem ez. A filmről is csupa jót hallottam egy hűvös délután pont mozira csábító. Még egy kicsit tart a színházszezon, koncertek könnyedén és komolyabb témákban is fellelhetőek. Beszippantani hétvégén egy kis kultúrát és pezsegni az éjszakai életben, kinek mire futja az időből s a kedvéből, kalandra fel hát.

S egy kis zenebonás ízelítő a Tajtékos napokból:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...