2013/05/02

Piaci mustra spárgával és karalábéval


Már nem csak a napszemüveg, hanem naptej is kell a kosárlóbáláshoz a szombati piacra igyekezvén.



Elő is bújtak a spárgák, a piros retek ott sorjázik a pultokon. Újkrumpli is akad bár még kicsit borsos az ára. Harsogó spenót zöldell mindenfelé, és már a helyes kis karalábék is arra várnak, hogy bekerüljenek a kosarunkba

Karalábéból levest főzhetünk sok petrezselyemmel vagy sárgarépával, vagy akár egy jó főzelék is kerülhet az asztalunkra. Utóbbi esetben sűrítsük rizsliszttel, feltétnek adjunk tükörtojást vagy fasírtot. A karalábé nagyon finom megtöltve rizses keverékkel, hússal, sajttal, túróval keverve – ki mit eszik, ki mit ehet. Én nagyon szeretem nyersen is a zsenge karalábét.

Már árulnak cserepes fűszernövényeket, érdemes venni néhány olyat, amit gyakrabban használunk. Tegyük az ablakba, gyönyörködjünk benne és bátran ízesítsük vele az ételünket. Egész más íze van a friss fűszerrel készült ételnek. Egy csirkeragulevesbe lestyánt és csombort vágjunk, de tárkonyos raguleves is főhet a fazékban. Vegyünk mentát is – jó lesz a limonádéba, esetleg az esti mojitóba.

Kétféle spárga van a piacon zöld és fehér. A zöldet nem kell pucolni bár az íze kevésbé intenzív. Vasárnapi reggelire például készíthetünk omlettet újhagymával és zöld spárgával, mellé reteksalátát. Ez jó kiadós reggeli, kimehetünk a szabadba hosszabb időre is, mert nem kell korai ebéd ezután. Az omlettet a sütőben egy tepsiben is elkészíthetjük. A jól felvert tojáshoz kevés tejfölt (van laktózmentes változat) keverünk, húsevők pirítsanak alá egy kis bacont is. Öntsük bele a tepsibe, szórjuk bele a spárgát és újhagymát, majd süssük meg.

A fehér spárgából kevés zöldséggel, ízletes leves főhet a tűzhelyen, aki eheti, tegyen bele tejszínt (vagy valamilyen laktózmentes verziót, de a tejallergiások rizstejszínt is használhatnak). Spárgához süthetünk halat, könnyű ebédnek a nagy melegben. Nagyon finom a párolt spárga egy citrom levével meglocsolva és egy kevés olívaolajjal megöntözve. Be lehet tekerni szalonnába is és megsütni a sütőben.

A harsogó spenótból csicseriborsóval remek egytálételt főzhetünk. Egy konzerv csicseriborsót kevés olajon párolt hagymára a leve nélkül ráöntünk, rádobjuk a spenótot, összekeverjük és már kész is.Hajdina és kölesliszt keverékéből süssünk palacsintát. A spenótot pároljuk meg sok fokhagymával, pürésítsük és már kenhetjük is a palacsintákra. Aki eszik sajtot, szórjon a tetejére egy kis kék sajtot.

Rukkola is van mindenütt, aromás diós ízével nagyon jó salátának, kevés pirított dióval, olajjal kis ecettel megöntözve, húsevők süssenek hozzá felkockázott csirkemellet, a tetejét pedig szórják meg pirított szezámmaggal.

Nyílnak az orgonák, eszembe jut, hogy mi még ballagáskor a kertekből kihajló ágakat szedtük le és díszítettük vele az osztálytermet. Alighanem kiment a divatból, pedig jó móka volt ez, a kispajtásokkal verőfényes délután orgonát "lopni". Anyák napja lesz vasárnap, már színpompás virágokkal örvendeztethetjük meg anyukánkat. Most volt a tánc világnapja, lehet ezt a hétvégén is ünnepelni zenés – táncos mulatsággal - ehhez kitűnően passzol egy hideg mentás mojito - vagy megnézni egy darabot valamelyik színházban.

Kedvenc táncom a flamenco, Bajnay Bea pedig régi tanárom,így íme egy csodás koreográfia:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...