2013/02/22

Piaci mustra - zöldségchips és csicseriborsó szendvics

Olyan szeszélyes ez a tél, hogy akár tavasz is lehetne – velünk együtt kosarunk sem tudja, mire számíthat szombaton: hóesésre netán napsütésre. A pultokon még nincs tobzódás, így a fantáziánkkal kell pótolni az árubőséget – amit majd persze meghoz a tavasz, ha eljön. Addig is viszont abból főzünk, ami van.

csicseriborso fasirt
káposzták kitartanak – ott kerekednek a pultokon így télen is: van lila is a fehér mellé. Jó táplálék így télire, s van élet a párolt káposztán túl is, ami nagyon finom és sokféleképp készíthető, almával, mézzel, borral, vagy csak úgy magában, de azért érdemes másféle dolgokat is kipróbálni. Itt van mindjárt a lilakáposzta krémleves. Olajon megpárolt hagymát fűszerezzük köménymaggal, rádobjuk a vékonyra szelt káposztát, teszünk hozzá egy kevés ecetet (alma vagy fehérborecet), öntönk hozzá vizet, sózzuk, majd ha megfőtt, egyszerűen pürésítjük, gazdagítjuk tejszínnel vagy tejföllel (laktózmentes vagy zab, rizstejszín egyaránt jó). Persze salátának is jó a káposzta hidegen lereszelve, akár majonézzel keverve egy kevés citrommal meglocsolva.

Paprikás krumplit sem csak nyáron, a bográcsban érdemes főzni. Aki nem eszik húst vagy éppen böjtöl, virsli nélkül is eheti, de csemege uborka mindenképpen dukál hozzá.

Néhány árusnál spenótot is lehet kapni, csicseriborsóval fasírtnak elkészítve hidegen - melegen remek étel. Egy konzerv csicseriborsót összeturmixolunk a  hagymával fokhagymával párolt spenóttal (negyed kilóval), 1 tojással és liszttel (én hajdina és köleslisztet használtam), sózzuk ízlés szerint. Puha krémes állagú massza legyen, jó sűrű, de még nem nokedli. Evőkanállal lehet adagolni a serpenyőbe kicsit lenyomkodni és mindkét oldalán megsütögetni egy kevés olajon. Tepsiben is lehet kevés olajon, de itt is megfordítjuk félúton (kb 150 fokon sütöttem.) A végén apróra vágott lilahagymás joghurttal nyakon öntjük és kész is. Hidegen pedig a „fogd és vidd” verzió ajánlom: gluténérzékenyeknek jó alternatíva a szendvicsre, ha 2 fasírt közé sajtot, felvágottat zöldséget teszünk.

Zöldségekből remek chipset lehet sütni házilag is - például az esti filmhez. Csak jó vékonyra kell szeletelni a krumplit, sárgarépát, fehérrépát és serpenyőben rázogatva kevés olajon megsütni. Készíthetünk hozzá mindenféle mártogatóst is: például egy érett avokádót kevés fokhagymával citromlével összekeverünk és komplett vacsora kerekedik belőle. Diót is összeturmixolhatunk annyi vízzel, hogy jó krémes állagú legyen, gazdagíthatjuk tejföllel.

A sütőtököt pedig süthetjük mézzel kevert müzlivel a tetején. Vágjuk a tököt vékonyabb karikára, halmozzunk a tetejére müzlit (amilyet ehetünk, lehet zab vagy rizspehely is), különböző magvakat, diót, mogyoró - kicsit törjük össze - ezt keverjük el picit felmelegített mézzel, majd kenjük rá a tetejére. Végül tegyünk ugyanolyan vékony sütőtök karikát a tetejére és toljuk be a sütőbe 160- 170 fokon. Aki eheti, az tálaláskor egy kis mascarponét tehet a tetejére.

Yoko Ono a héten töltötte be a 80. szülinapját, jó alkalom ez Beatlest hallgatni. A héten 70 éves Ljudmila Ulickaja, gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt remek könyveket ír. Színházban is játszák darabját, érdemes utánanézni. S lassan készüljünk rá az Oscar-díj átadásra, nézegessük a jelölt filmeket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...